Αρχαίο μονοπάτι προσκυνητών Δελφοί- Κίρρα

Τα αρχαία χρόνια οι Δελφοί ήταν ο ομφαλός της Γης. Από όλα τα μέρη του γνωστού τότε κόσμου οι επισκέπτες του μεγαλύτερου Μαντείου συνέρρεαν, είτε ως προσκυνητές του Ιερού χώρου είτε ως "πελάτες" του Μαντείου να πάρουν τον χρησμό από την Πυθία.

Τα μέσα συγκοινωνίας τότε ήταν ανύπαρκτα και ο δρόμος από την στεριά ήταν δύσκολος και ο κίνδυνος μεγάλος.

Πολλοί διάλεγαν να ερθουν με πλοίο στην Κίρρα και περπατώντας το μονοπάτι των περίπου 10 χιλιομέτρων ανέβαιναν στον Ιερό χώρο των Δελφών.

Αρχαίο μονοπάτι προσκυνητών Κίρρα Δελφοί

Εμείς ξανακάνουμε αυτό το μονοπάτι που περπατούσαν χιλιάδες άνθρωποι στην αρχαιότητα για χιλιάδες χρόνια.

Θα επισκεφτούμε τον αρχαιολογικό χώρο των Δελφών και το μουσείο. Η είσοδος είναι δωρεάν. Στην συνέχεια θα κατηφορίσουμε για την Κίρρα. Θα περάσουμε από το χωριό Χρισσό και από το όμορφο μονοπάτι που χρησιμοποιούσαν και οι αρχαίοι θα κατεβούμε στον απέραντο ελαιώνα της Άμφισσας, ενός από τους μεγαλύτερους ελαιώνες της Ελλάδας, τον οποίο θα διασχίσουμε μέχρι την Κίρρα που είναι η άκρη της σημερινής πόλης Ιτέας.

H διαδρομή είναι ελαφρά κατηφορική και εύκολη. Αν κάποιος θέλει να επισκευτεί μόνο τον αρχαιολογικό χώρο και δεν θέλει να ακολουθήσει στην πεζοπορία θα πάει με το πούλμαν στην Ιτέα, που είναι δίπλα στην αρχαία Κίρρα όπου θα περάσει ευχάριστα στην πόλη μέχρι να φτάσουν και οι πεζοπόροι.

Κόστος 23 ( Θα πληρωθεί στο πούλμαν)

 

Κυριακή 3 Μαρτίου

 

Αρχαίο μονοπάτι Δελφοί -Κίρρα

 

Η πεζοπορία της 5 Φεβρουαρίου 2022
Από την επίσκεψη του αρχαιολογικού χώρου, του μουσείου και την πεζοπορία του αρχαίου μονοπατιού των προσκηνητών.
by Sotiris Perreas

 

Ιστορία

Η Κίρρα ήλθε σε σύγκρουση με την Δελφική Αμφικτυονία. Η πόλη έγινε αιτία του ξεσπάσματος του Α' ιερού πολέμου το 595 π.Χ. καθώς οι κάτοικοι της, εκμεταλλεύονταν τους προσκυνητές του μαντείου των Δελφών.

 Η Κίρρα πολιορκήθηκε και από την στεριά και από την θάλασσα και τελικά υπέκυψε όταν οι πολιορκητές δηλητηρίασαν τις πηγές που τροφοδοτούσαν με νερό την πόλη με δηλητήριο από το φυτό ελλέβορο.

Λέγεται οτι αυτός ο πόλεμος ηταν ο πρώτος χημικός πόλεμος του κόσμου.

 


Εδώ θα πάρουμε το πούλμαν στην πλατεία Oμονοίας στις 7.00. 3ης Σεπτεμβρίου 8 ή θα επιλέξετε μια άλλη στάση που θα την δηλώσετε στην επόμενη φόρμα

 

Κλείστε θέση στο πούλμαν. Πατήστε το μπλε κουμπί