Εργαλεία πλοήγησης

GPS

Κάθε πεζοπόρος οφείλει να έχει εκτός από τα παραδοσιακά εφόδια για μια ασφαλή και άνετη πεζοπορία και κάποια εργαλεία που τα παρέχει η τεχνολογία της εποχής μας δωρεάν. Φυσικά για ασφάλεια πρέπει να πηγαίνει με μια ομάδα που την οδηγεί κάποιος που ξέρει την περιοχή, αλλά υπάρχει περίπτωση που ο ίδιος μπορεί να χαθεί κα μια εφαρμογή του τηλεφώνου του μπορεί να τον γλυτώσει από μπελάδες.
Μπορεί επίσης να δοκιμάσει να κάνει με την παρέα του μια εξερεύνηση και καταγραφή της διαδρομής μιας περιοχής του τόπου του.

Υπάρχουν πολλές εφαρμογές που άλλες υπερτερούν σε κάποιο τομέα και άλλες σε άλλον.
Έκανα μια επιλογή από μερικες και σας τις παραθέτω με οδηγίες.

Οι περισσότερες απαιτούν για να έχετε όλες τις ευκολίες που προσφέρουν να κάνετε sign on. Δηλαδή να φτιάξετε έναν λογαριασμό δωρεάν και θα έχετε την δυνατότητα να διαχειρίζεστε τις καταγραφές των διαδρομών σας.

Για την καταγραφή μιας διαδρομής εγώ χρησιμοποιώ το Sports tracker www.sports-tracker.com
Την εφαρμογή για το κινητό σας θα την κατεβάσετε από εδώ
Προτιμώ αυτήν γιατί έχει καλό ρυθμό καταγραφής και μπορείτε να την κλείνετε, να καταγράφει στο παρασκήνιο και να καταναλώνει λίγη μπαταρία. Αφού έχετε γραφεί στον ιστότοπο του θα βρίσκετε τις διαδρομές εκεί. Στην κάθε διαδρομή Όταν κάνετε edit θα βρείτε ένα κουμπί που γράφει Export. Μ'αυτό θα κάνετε την εξαγωγή του σε αρχείο imerominia.gpx στον υπολόγιστή ή στο τηλέφωνο σας για να το στείλετε με email σε κάποιο φίλο ή να το φορτώσετε σε μια άλλη εφαρμογή για άλλη χρήση.

Μπορείτε να κάνετε έναν λογαριασμό στο Wikiloc όπου μπορείτε να ανεβάζετε τις διαδρομές σας και να τις μοιράζεστε με άλλους. Εναλλακτικά μπορείτε να χρησιμοποιείτε και το  www.alltrails.com

Πολύ χρήσιμο πρόγραμμα είναι το Google Earth pro που το κατεβάζετε και κάνετε εγκατάσταση στον υπολογιστή σας απ' εδώ https://www.google.gr/intl/el/earth/download/gep/agree.html

Μπορείτε να του φορτώσετε ένα αρχείο .gpx που ήδη έχετε καταγράψει με το Sports Tracker και να το δείτε πάνω στο έδαφος. Μπορείτε ακόμα και να διορθώσετε την διαδρομή και να την σώσετε στον υπολογιστή σας και να την στείλετε σε κάποιον σε αρχείο .kml

Μπορείτε να εγκαταστήσετε στο κινητό σας την εφαρμογή GPX Viewer. Θα του φορτώνετε ένα αρχείο .gpx ή .kml που έχετε ήδη κάνει και θα σας δείχνει το στίγμα που βρίσκεστε πανω στην συγκεκριμένη διαδρομή.

Καλές διαδρομές
Μάριος Πολυζώης