Όταν σας χτυπάει το παπούτσι

Πρόληψη και θεραπεία

boot skin blisters

Οι φουσκάλες τριβής στα πόδια είναι μια κοινή και δυνητικά σοβαρή επιπλοκή της ορειβασίας και άλλων υπαίθριων δραστηριοτήτων. Οι περισσότεροι άνθρωποι θα βιώσουν κάποιες φουσκάλες σε κάποια στιγμή στις ασχολίες τους και θα προσαρμόσουν ανάλογα τις κάλτσες, τα υποδήματα και την υγιεινή των ποδιών τους.

Ο Δρ Suzy Stokes MBChB (Hons), ο DiMM, ο FAWM, ο MCEM εξηγούν τις οδυνηρές λεπτομέρειες.

Οι φουσκάλες είναι το πιο συνηθισμένο παράπονο των δρομέων μαραθωνίου και ένας κοινός ιατρικός οδηγός των ορεινών περιοχών ζήτησε περαιτέρω ιατρικές συμβουλές.

Εκτός από την πρόκληση πόνου και δυσφορίας, η διάσπαση του φυσικού φραγμού που παρέχει το δέρμα καθιστά τον ξενιστή ευάλωτο σε φλεγμονή του υποδόριου συνδετικού ιστού. (μόλυνση εντός και γύρω από την φουσκάλα), σηψαιμία σχετιζόμενη με φουσκάλες (λοίμωξη που εξαπλώνεται γύρω από το σώμα) και θερμικούς τραυματισμούς (π.χ. Οι φουσκάλες που προκαλούνται από καύση, κατάψυξη, χημική έκθεση, κληρονομικές δερματολογικές παθήσεις και λοίμωξη δεν καλύπτονται εδώ.

An example of significant blisters

Εικόνα 1: Παράδειγμα

Οι φουσκάλες προέρχονται από δυνάμεις τριβής (που προκαλούνται από επαναλαμβανόμενο τρίψιμο) που προκαλούν διαχωρισμό των κυττάρων του δέρματος στο στρώμα που είναι υπεύθυνο για τη μηχανική αντοχή του δέρματος. Στο χώρο που δημιουργείται από το διαχωρισμό των στρωμάτων, το υγρό συλλέγεται.

Οι φουσκάλες σχηματίζονται ευκολότερα σε υγρό δέρμα (π.χ. ιδρωμένα πόδια) όπου οι δυνάμεις τριβής (Ff) είναι μεγαλύτερες. Το πολύ υγρό ή πολύ ξηρό δέρμα έχει χαμηλότερη Ff και συνεπώς οι φουσκάλες είναι λιγότερο συχνές. Οι φουσκάλες είναι πιο συνηθισμένες στα χέρια και στα πόδια, όπου το παχύ επάνω στρώμα του δέρματος συγκρατείται σφιχτά στα υποκείμενα στρώματα επιτρέποντας την ελάχιστη προϋπάρχουσα 'δόση'.

Η επούλωση αρχίζει στις 6 ώρες και με 24 ώρες ξεκινά η διαίρεση των κυττάρων και παρατηρούνται νέα κύτταρα του δέρματος στις 48-120 ώρες. Αυτός ο αδιάσπαστος κύκλος επισκευής είναι σπάνιος στο ορειβατικό περιβάλλον, καθώς συχνά είναι και αναπόφευκτη η περαιτέρω τριβή όταν είναι απαραίτητο το περπάτημα ή η αναρρίχηση. Η επούλωση μπορεί να καθυστερήσει σημαντικά αν αυτή η θέση φλύκταινας είναι βρεγμένη, βρώμικη ή δεν είναι επαρκώς γεμισμένη. Οι φουσκάλες πάνω από άλλες φουσκάλες μπορούν να εισβάλουν στο βαθύτερο δέρμα και διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο εξάπλωσης της λοίμωξης.

Παράγοντες κινδύνου

http://www.drymaxsocks.com/images/blister_formation.gif

Εικόνα 2:  Διαγραμματική αναπαράσταση του σχηματισμού κυψελών στο εσωτερικό του παπουτσιού

http://www.drymaxsocks.com/antiblister.php

Πρόληψη

Υπάρχει ανάμεικτη γνώμη ως προς την αποτελεσματικότητα των αντισηπτικών, των μαλακτικών και των σκονών ξήρανσης. Οι ασκήσεις κατάρτισης μπορούν να επιτρέψουν την προσαρμογή των ποδιών σε περιοχές με αυξημένη τριβή, καθώς οι επαναλαμβανόμενες δυνάμεις τριβής χαμηλής έντασης προκαλούν πάχυνση της επιφάνειας του δέρματος. Η εφαρμογή 10% ταννικού οξέος μπορεί επίσης να βοηθήσει στη σκλήρυνση του δέρματος και η χρήση ζελέ από πετρέλαιο μειώνει την τριβή.

Σχήμα 3 (αριστερά): Τα υποδήματα πρέπει να είναι κατάλληλα προσαρμοσμένα και κατά προτίμηση με κλειστούς κυψελίδες νεοπρενίου

Οι προτάσεις για κάλτσες βασίζονται κυρίως σε μελέτες στρατολόγων, όπου έχει αποδειχθεί ότι είναι καλύτερα να φοράτε δύο ζευγάρια κάλτσες - με χαμηλή τριβή στο δέρμα (π.χ. λεπτή κάλτσα πολυεστέρα) και υψηλή τριβή ενάντια στην εσωτερική σόλα (π.χ. πολυπροπυλένιο). Οι νεοσύλλεκτοι που είχαν λιγότερες φουσκάλες είχαν επίσης λιγότερους άλλους τραυματισμούς. Τα άνετα καλά προσαρμοσμένα παπούτσια είναι υψίστης σημασίας, εξασφαλίζοντας ότι έχουν πρώτα σπάσει.

Τοποθέτηση μαλακων περιοχών στα πόδια μπορεί να αποτρέψει τις φουσκάλες. Το υλικό πρέπει να έχει πολύ υψηλό συντελεστή τριβής και μπορεί να λάβει τη μορφή ταινίας, επιδέσμων ή ειδικά σχεδιασμένων σοβάδων (π.χ. Compeed). Ο εντοπισμός των "καυτών σημείων" νωρίς και η αντιμετώπιση του προβλήματος (π.χ. αλλαγή υποδημάτων / σκουλαρίσματος / δραστηριότητας διακοπής και στεγνώματος ποδιών) μπορεί να αποτρέψει εντελώς τις φουσκάλες.

Θεραπεία

Εάν είναι εφικτό να βγάλετε την οροφή της φουσκάλας, αυτή είναι η ιδανική αντιμετώπιση καθώς η φουσκάλα παραμένει αποστειρωμένη και θεραπεύει. Τελικά το ρευστό απορροφάται, σχηματίζονται νέα κύτταρα του δέρματος και το ξηρό άνω στρώμα (που ήταν παλαιότερα η οροφή με φυσαλίδες) πέφτει. Συχνά αυτό δεν είναι δυνατό καθώς η φουσκάλα είτε πνίγει αυθόρμητα, είτε ο πόνος αποτρέπει την επαρκή κινητικότητα. Εάν αυτή είναι η περίπτωση διάτρησης, η φουσκάλα πρέπει να τρυπηθεί με αποστειρωμένη βελόνα, δημιουργώντας πολλαπλές θέσεις διάτρησης στην περιφέρεια της φουσκάλας και επιτρέποντας στο υγρό να στραγγίσει. Στην ιδανική περίπτωση η οροφή πρέπει να παραμείνει στη θέση της. Μόλις η φουσκάλα έχει επουλωθεί, το ξηρό ανώτερο στρώμα μπορεί να αφεθεί να πέσει ή να αποκοπεί με αποστειρωμένο ψαλίδι.

Εάν η φουσκάλα φύγει μόνη της, το δέρμα μπορεί να έχει συσσωρευτεί στη μία πλευρά και να προκαλεί μια άλλη περιοχή πίεσης. Εάν συμβαίνει αυτό, θα πρέπει να χρησιμοποιηθούν αποστειρωμένα ψαλίδια για την απομάκρυνση του νεκρού δέρματος. Το ωμό δέρμα πρέπει στη συνέχεια να ντυθεί και να αφεθεί να θεραπευτεί.

Ορισμένα επιθέματα, όπως το "Compeed", έχουν σχεδιαστεί για να παραμένουν, καθώς η φουσκάλα επουλώνεται κάτω. Αυτό μπορεί να μην είναι εφικτό αν συνεχιστεί η τριβή πάνω από το γύψο, ώστε να αποκολληθεί. Ο έλεγχος της φουσκάλας / του τραύματος σε καθημερινή βάση σημαίνει ότι επιπλοκές (όπως η μόλυνση) μπορούν να ληφθούν νωρίτερα.

Κατά την πεζοπορία, το κιτ πρώτων βοηθειών θα πρέπει να περιέχει εξατομικευμένο υλικό επεξεργασίας φουσκαλών, συμπεριλαμβανομένων γύψων, ταινιών moleskin / δεύτερου δέρματος / οξειδίου ψευδαργύρου, αποστειρωμένων βελονών και ψαλιδιών και αναλγητικών. Εάν είναι εφικτό να μεταφέρετε ένα δεύτερο ελαφρύ ζευγάρι παπουτσιών για το βράδυ / κάμπινγκ, μπορεί να επιτευχθεί ανακούφιση από τα κακα υποδήματα. Το να επιτρέπεται η ξήρανση των παπουτσιών και των καλτσων κατά τη διάρκεια της νύχτας θα αποτρέψει την αθροιστική υγρασία δημιουργώντας ένα υγρό περιβάλλον.

Επιπλοκές

  1. Πόνος - αυτό μπορεί να είναι σοβαρό, ειδικά αν οι φουσκάλες ή οι ανοιχτές φουσκάλες περπατούν επίμονα. Αντιμετωπίστε με δολοφόνοι και ξεκουραστείτε.
  2. Λοίμωξη - η τοπική μόλυνση της φουσκάλας είναι πιο πιθανή εάν η φουσκάλα αποκαλυφθεί. Τα συνηθισμένα βακτήρια του δέρματος είναι τα πιο κοινά, π.χ. ο σταφυλόκοκκος. Παρόλο που τα αντιβιοτικά δεν επιταχύνουν την επούλωση, είναι σημαντικό να ζητήσετε ιατρική συμβουλή εάν η φουσκάλα γίνει πιο κόκκινη και διογκωμένη, αν η ερυθρότητα εξαπλωθεί από την αρχική θέση του blister ή εάν το άτομο αισθάνεται αδιαθεσία (π.χ. με πυρετό).
  3. Η σήψη - όπου μια τοπική μόλυνση σε μια φουσκάλα γίνεται ευρέως διαδεδομένη - είναι εξαιρετικά σπάνια. Οι βαθύτερες φλύκταινες σε ένα βρώμικο περιβάλλον, ή εκείνα τα άτομα με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα, διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο.
  4. Καθυστέρηση αποστολής - η πρόοδος κατά μήκος μιας διαδρομής μπορεί να καθυστερήσει εάν ένα άτομο ή μια ομάδα υποφέρει από φουσκάλες. Η καθυστέρηση της επιλογής μπορεί να οδηγήσει σε υποθερμία, ομαδικό διαχωρισμό ή αργή πρόοδο που σημαίνει ότι ταξιδεύετε στο σκοτάδι.
  5. Εγκατάλειψη αποστολής / Διάσωση - σπάνια σοβαρά φυσαλίδες μπορεί να καταστήσουν έναν πεζοπόρο εντελώς ακίνητο ή ανίκανο να αντιμετωπίσει μια τεχνική κάθοδο. Σε αυτή την περίπτωση είναι ασφαλέστερο να ζητήσετε διάσωση για το συγκεκριμένο άτομο ή, όταν η ομάδα είναι μικρή, ίσως πρέπει να εγκαταλείψει ολόκληρη η ομάδα. Καθώς οι άλλοι τραυματισμοί είναι συνηθέστεροι σε εκείνους με φυσαλίδες, ο συνολικός κίνδυνος τραυματισμού αυξάνεται.

Α (παραπάνω) - Στις 24 ώρες: Βλάβες της πτέρνας που προκλήθηκαν από αλπική ορειβασία. Οι μπότες ήταν καλά φορεμένες, ταίριαζαν καλά και δεν είχαν προκαλέσει ποτέ φουσκάλες. Η φουσκάλα στο δεξιό τακούνι είχε καθαρίστηκε και στη συνέχεια καλύφθηκε με ένα Compeed. Η φουσκάλα στην αριστερή φτέρνα είχε σπάσει, αλλά το νεκρό δέρμα κόπηκε έτσι ώστε να μπορέσει να εφαρμοστεί ένα ντύσιμο.

Β (παραπάνω) - Σε 0 ώρες: Αριστερό πόδι. Τρεις ξεχωριστές περιοχές με φυσαλίδες - το μαξιλάρι κάτω από το μεγάλο δάκτυλο όπου σχηματίστηκε φουσκάλα αίματος, η οπίσθια σόλα όπου οι δυνάμεις διάτμησης προκάλεσαν μεγάλη περιοχή φουσκάλων με ξεφλούδισμα (6 x 6.5 cm αριστερά, 5 x 5 cm δεξιά) και την περιοχή πτέρνας.

Περίληψη

Συμπερασματικά, οι φουσκάλες τριβής αποτελούν κοινό πρόβλημα για τους ορειβάτες και μπορούν να αποφευχθούν κυρίως με κατάλληλα υποδήματα, κάλτσες και έγκαιρη αναγνώριση προβληματικών περιοχών. Όλοι οι λάτρεις της υπαίθρου θα πρέπει να γνωρίζουν τη δυνατότητα εμφάνισης περιπλοκών με φυσαλίδες και να εξετάζουν την εγκατάλειψη της δραστηριότητας όταν ο πόνος εμποδίζει την κινητικότητα (και δεν υπάρχουν εγκαταστάσεις για ανάπαυση για να επιτρέψουν την επούλωση) ή όταν το ατύχημα μπορεί να αποτελεί κίνδυνο για τον εαυτό του ή την ομάδα εάν θα συνέχιζαν. Το να έχετε μαζί σας κιτ αντιμετώπισης πληγών στα πόδια είναι ζωτικής σημασίας και η έγκαιρη χρήση των αντιβιοτικών θα πρέπει να αποτρέπει τη συστηματική εμφάνιση τοπικών λοιμώξεων.

Περαιτέρω ανάγνωση:

Herring KM, Richie DH. (1990) Friction blisters and sock fiber composition. A double blind study. J Am Podiatr Med Assoc. 80, 63-71.

Hillebrandt D. (2000) Medical educational needs of British mountaineering guides operating internationally. Pre-hospital Immediate Care. 4, 76-49.

Hoeffler DF. (1975) Friction blisters and cellulitis in a navy recruit population. Mil Med. 140, 333-7.

Knapik JJ, Reynolds KL, Duplantis KL, Jones BH. (1995) Friction Blisters. Pathophysiology, prevention and treatment. Sports Med. 20 (3), 136-47.

Knapik JJ, Hamlet MP, Thompson KJ, Jones BH. (1996) Influence of boot-sock systems on frequency and severity of foot blisters. Mil Med. 161(10), 594-8.

Schwartz RA, Chima K, Lambert C. (2008) Friction Blisters. [Online] Emedicine. Available from emedicine.medscape.com. Accessed on 29/09/2009