Ορχομενός. Ακόντιον όρος

Ο τόπος του Φρίξου και της Έλλης, όπου συνδέεται ο μύθος του χρυσόμαλλου δέρατος και της Αργοναυτικής εκστρατείας.

Ο Ορχομενός είναι χτισμένος σε πεδινή τοποθεσία, στην βόρεια πλευρά της πεδιάδας της Κωπαΐδας. Διαρέεται από τον Μέλανα ποταμό (Μαυροπόταμος) που είναι παραπόταμος του βοιωτικού Κηφισού

Ο Ορχομενός διαθέτει αρκετά αξιοθέατα που σχετίζονται με την μεγάλη του Ιστορία. Τα σημαντικότερα είναι ο αρχαιολογικός του χώρος με τον θυσαυρό του Μινύα και το αρχαίο θέατρο, ο βυζαντινός ναός της Παναγίας της Σκριπούς, το κάστρο του και οι πηγές των Χαρίτων.

Ο ναός της Παναγίας της Σκριπούς ήταν αυτός που έδωσε και το όνομα του στο ένα από τα δύο χωριά που αποτέλεσαν τον σύγχρονο Ορχομενό. Ο ναός της Παναγίας της Σκριπούς οφείλει την ονομασία της στις πολυάριθμες επιγραφές που υπάρχουν πάνω στις πέτρες που έχουν χρησιμοποιηθεί για την οικοδόμηση του. Οι πέτρες έφεραν αρχαίοελληνικές επιγραφές γιατί προέρχονταν από τα ερείπια της αρχαίας πόλης του Ορχομενού. Η αρχική ονομασία του λοιπόν πρέπει να σχετιζόταν με το λατινικό scriptus που σημαίνει επιγραφή και με παραφθορά να εξελίχθηκε σε Σκριπού.

Ο θολωτός τάφος του Ορχομενού είναι ένας από τους σημαντικότερους θολωτούς τάφους της Μυκηναϊκής περιόδου. Κατασκευάστηκε το 1250 π.Χ. για να ταφεί η βασιλική οικογένεια της πόλης. Ανασκάφηκε για πρώτη φορά το 1880 από τον Ερρίκο Σλήμαν και συνεχίστηκε η ανασκαφική έρευνα από την Βαυαρική Ακαδημία Επιστημών μεταξύ 1903 και 1905

Αφού επισκεφτούμε την Παναγία της Σκριπους και τον τάφο του Μινύα θα ανεβούμε στο κάστρο που χτίστηκε από τους Μακεδόνες. Απο΄κει θα συνεχίσουμε μια μικρη πεζοπορεία στην κορυφογραμμή και θα κατεβούμε στις πηγές των Χαρίτων.

Μετά θα πάμε με το πούλμαν στην Λιβαδειά στις πηγές της Κρύας.
Κάτι θα εχετε ακούσει και για τα σουβλάκια της Λιβαδειάς

Παναγία της Σκριπους

Το ταβάνι του Μυκηναϊκού ταφου

Τάφος Μινύα

Θέα στην Κωπαΐδα από το καστρο

Λιβαδειά. Θα πάμε μετά για σουβλάκια

 

Κόστος 20 ( Θα πληρωθεί στο πούλμαν)

 


Εδώ θα πάρουμε το πούλμαν στην πλατεία Oμονοίας στις 8.00'. 3ης Σεπτεμβρίου 8

 

 

Πατείστε το μπλε κουμπί. Κλείστε θέση εδώ: